Hakkımızda
Günümüz dünyasında akademik yaşam, ülkelerin rekabete dayalı sürdürülebilir büyüme/kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi ve bunun için gerekli olan insan kaynağının sağlamasında önemli bir rol oynamaktadır. Ekonomik küreselleşme ile birlikte, özellikle ticari ve finansal akışlar yoluyla, ulusal ekonomilerin entegrasyonu giderek artmaktadır. Bu ortamda faaliyet gösteren firmalar, işletmeler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının iktisadi olayları çözümleme ve anlama becerisi de bu çerçevede giderek önem kazanmaktadır. Ülkemizin bu alanda ihtiyaç duyduğu beşerî sermaye stoğunun oluşturulması ve mevcut işgücünün uzmanlaşması da çağın gereklerine uygun teknik ve güncel bilime dayalı bir iktisat eğitimi ile mümkün olacaktır. Güncel ekonomik bilgiye dayalı muhakeme yeteneğine sahip istihdam edilen/edilebilir bireyler sadece iktisadi olgular arasındaki ilişkileri öğrenmeyecek ayrıca iş ve gündelik yaşamlarında karşılaşacakları olasılıklar arasında da en iyi seçimleri yapmaları için ihtiyaç duydukları araçları elde edeceklerdir.
İktisat yüksek lisans programını genellikle iktisat, işletme, maliye gibi iktisadi ve idari bilimler fakültesi lisans mezunu öğrencileri tercih etse de matematiksel becerinin iktisat alanında öneminin giderek artırmasından dolayı matematik ve mühendislik bölümü mezunları da tercih etmektedir. Bu alanlardan mezun olan öğrencilerin ülke ekonomisine olan marjinal katkılarının artırılması dünya genelinde de kabul gören lisansüstü eğitim ile mümkün olacaktır. Dolayısıyla hem belirli bir meslek kolunda çalışan bireylerin hem de henüz profesyonel bir alanda istihdam edilmeyen bireylerin, güncel teorik ve uygulamalı iktisat yüksek lisans eğitimi almaları sadece kişisel becerileri artırmayacak bunun yanı sıra ülke ekonomisine de olumlu katkıları olacaktır.
Başvuru Şartları
1. Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar lisans diplomaları, mezuniyet not durum ve varsa yabancı dil belgelerini, ilanda belirtilen ve değerlendirilmesinde yarar gördükleri diğer kişisel bilgi ve belgeleriyle birlikte girmek istedikleri programa başvururlar. Başvurular elektronik ortamda yapılır. Adayların başvuru kayıt işlemleri enstitü müdürlüğünce yürütülür.
2. Kesin kayıt hakkı kazanan adaylardan belgelerin asılları veya onaylı örnekleri istenir. Askerlik durumu için adayların beyanı esas alınır.
3. Yabancı uyruklu öğrenciler ile güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz.
Yurt dışından alınmış lisans ve lisansüstü diplomaları için yabancı uyruklu öğrenciler hariç, yurt dışından alınmış lisans diplomaları için YÖK tarafından onaylanmış denklik belgesine sahip olmak gerekir.
Birinci fıkradaki genel koşulların yanı sıra, adayın başvurduğu lisansüstü programın türüne göre aşağıdaki koşullar aranır:
Tezli yüksek lisans programlarına başvuru koşulları şunlardır:
-
Lisans diplomasına sahip olmak,
-
ALES’ten, başvurulan programın puan türünde en az 55 puan almış olmak,
-
Varsa YÖKDİL, YDS veya eşdeğerindeki belgeyi sunmak.